tirsdag den 3. februar 2015

Vild vinter og hækling I

Dette er første del af vores virtuelle undervisningsgang, der omhandler hækling.

  • Målet er, at alle stifter bekendtskab med håndværket og teknikken, samt lærer at mestre det på et vist niveau. I forlængelse af dette laver hver studerende et produkt, hvor sværhedgraden er afpasset færdighederne.
Billede lånt her



Hvad er hækling ?
Hækling er en enkel teknik, hvor man med garn og hæklenål kan fremstille et testilt materiale. I modsætning til strikning, bruger man kun ét redskab, nemlig hæklenålen, så det er en enklere teknik for begynderen.

Fingerhækling
De fleste kender teknikken fingerhækling, hvor man bruger sine egne hænder og fingre som redskab. Kan anbefales, hvis man ønsker at afprøve teknikken INDEN man griber hæklenålen. I øvrigt er teknikken god at lære børn, men kræver tykt garn.

Hæklenål og garn
Normalt kan man se på banderolen af et nøgle garn, hvilken størrelse hæklenål ( eller strikkepinde), der passer til materialet, for at få et hæklet materiale, der hverken er for stramt eller løst. Hvis man ikke har banderolen, må man prøve sig frem til den størrelse, der er nemmest at arbejde med.
En god start får man med hæklenål str 4-5 og et lidt tykt garn.
Hækler man med en meget tyk nål og et tyndt garn får man et luftigt materiale, hvilket kan være en idé hvis man fx hækler et sjal, men det er ikke den nemmeste kombination at starte med.

ØVESTYKKE
Man kan ikke forvente, at allerførste forsøg bliver til et færdigt produkt. Derfor er det en god idé at indstille sig på at lave et lille øvestykke, før man kaster sig ud i et rigtigt produkt.
Her kan man lære at slå op (lave luftmasker), og afprøve forskellige masketyper, at hækle rundt, hækle frem og tilbage samt at vende, uden at arbejdet blive mindre og mindre !
Her er forslag til 2 gange ØV med hjælp af diverse instruktionsvideoer, hvor alle laver første opgave og anden er et tilvalg.

ØV1
  1. Sådan starter man.
  2. Hækl 20 ( +1 ekstra til at vende med ) luftmasker ( lm). Se her hvordan
  3. Hækl fastmasker ( fm) ned i midten af masken ( Se her hvordan) og hækl rækken tilbage. Slut med en luftmaske til at vende på.
  4. Hækl rækker frem og tilbage, men vær opmærksom på, at du hele tiden har 20 masker og vender med 1 lm. Se her hvordan.
  5. Hækl stangmasker (Se her hvordan) i næste række ( her skal du bruge 2 lm til at vende med ) og fortsæt frem og tibage til du kan det.
  6. Skift farve ved at bryde garnet og starte med et nyt. ( Ikke noget med at binde sammen i knuder )
Øvestykke med fastmasker og stangmasker.


Tillykke : Nu kan du hækle en nøglesnor, se eksempler.
Du hækler en luftmaskekæde, der er så lang, som du ønsker den færdige snor. Så vender du og hækler frem og tilbage indtil snoren har den ønskede længde.

ØV 2

Nu skal du lære at hækle rundt. 
Sæt dig godt tilrette og følg denne instruktionsvideo, som "Hende der frk Spur" har lavet.
Tillykke: Når du har forstået princippet, kan du hækle fx. en hue eller en kugleform.

Louise Dalkær, tidligere studerende nu lærer, viser her hvordan man hækler en bold.

Hæklet hue
My Boshi er en trend indenfor hæklede huer, her har jeg lavet en opskrift, du kan følge.
Husk at vælge noget godt garn, - uld varmer mere end acryl. 


Alle hæklevideoer fra Drops.
Her kan du lære alle de andre masketyper og mønstre.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar